Koken met drank: kip in zwartzuur

Drank is één van de favoriete ingrediënten van de Gastroman. Hij gooit donker bier bij mosselen en gehaktballen, witte wijn bij risotto en vongole, rode wijn bij Boeuf Bourgignon en tomatensaus en wodka met Kahlua bij de ravioli. Aan inspiratie eigenlijk geen gebrek, maar toch waren we blij met het boek Koken met Drank van Michiel Postma. Meer dan vijftig gerechten met oplopende percentages alcohol zijn in het kookboek opgenomen, en deze blijken bijzonder gastromanisch en origineel. Wij namen de proef op de som met de Kip in zwartzuur en werden gelukkig niet te teleurgesteld. Hieronder vind je het originele recept. Wij opteren echter voor een uitje minder of een iets langere suddertijd zodat de uien verder oplossen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800g kippendijenvlees
  • 2el arachideolie (of andere olie om in te bakken)
  • 6 rode uien
  • 1msp kaneelpoeder
  • 1tl kruidnagelpoeder (of fijngestampte kruidnagels)
  • 50gr goela djawa (palmsuiker)
  • 0,5L rode wijn
  • 3el ketjap manis
  • snufje zout
  • snufje suiker
  • 1el azijn
  1. Snijd het kippenvlees in blokjes en braad het in porties in olie rondom aan in een diepe braadpan. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Snipper de uien fijn, fruit ze in de pan en bestrooi met kaneel- en kruidnagelpoeder.
  3. Voeg de goela djawa, rode wijn, ketjap, zout, suiker en azijn toe en breng aan de kook.
  4. Leg het vlees terug in de pan en laat dit op laag vuur in circa 30 minuten door en door gaar worden. Voeg naar smaak eventueel nog wat kruidnagel of kaneel toe.

NB: Wij aten er witte rijst bij een roerbak van witte kool, paksoi en rode ui.

Michiel Postma

Koken met Drank

Uitgever: Nieuw-Amsterdam

Prijs: €19,99

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates