Klassiekers bij The Corner

Klassiekers bij The Corner

Op een steenworp afstand van de RAI zit al sinds 1930 The Corner Amsterdam. Grote rode “Amstel Bier” letters prijken op de gevel waardoor je bij de aanblik alleen al dorstig wordt. Naast de ingang staat een jongeman in pak om auto’s te parkeren voor gasten van buurman Visaandeschelde. Op het plein ervoor staan bij het roemruchte Pisa zeker 10 man in de rij voor een ijsje. Maar vandaag komen wij niet voor vis en niet voor ijs, wij komen voor The Corner Amsterdam, die de afgelopen jaren met verschillende klassieke gerechten in de prijzen is gevallen bij het Parool. En dat willen we proeven.

Het terras van The Corner is geweldig en aangezien het lekker weer is zetelen we daar in een luie stoel met uitzicht op het plein en de RAI op de achtergrond. We werpen direct een blik op de kaart en zien klassiekers zoals tomatensoep, mosselen en gehaktbal erop staan, allen bekroond door het Parool. De rest van de kaart kent veel eetcafé klassiekers, zoals saté, burgers en een caesar salad, maar ook een traditionele kalfslever en viskoekjes naar geheim Amsterdams recept. We komen speciaal voor de tomatensoep en de mosselen, maar kalfslever zie je ook niet iedere dag en het pannetje gamba’s wordt aangeraden, dus het wordt een tafel vol met van alles wat.

Als eerste komen de tomatensoep en gamba’s op tafel. De tomatensoep komt met wat room en pesto erin en de gamba’s liggen in een chili-knoflook saus. De soep is verrukkelijk, lekker veel pit (chili denken we) en een duidelijke umami smaak (we gokken lavas). De room en pesto maken de verder frisse soep mooi af. De gamba’s zijn ook erg lekker, mooi groot en niet te lang gegaard. De saus had wat ons betreft alleen zonder room gemogen, zodat je meer een traditionele gambas al ajillo krijgt.

We babbelen een beetje over de Noord-Zuid lijn en of die het publiek bij de The Corner ook drastisch zal doen veranderen. We denken van niet. Naast veel vaste klanten, die vooral in de zomermaanden het terras bezet houden, heeft The Corner veel aanloop van RAI-bezoekers. Volgens eigenaresse Danielle leveren de meeste beurzen leuke cafégasten op, met uitzondering van de huishoudbeurs. Als die weer in de RAI is wil het halve personeel het liefst vakantie opnemen om de bussen vol bible belt gangers te ontwijken. We snappen het.

Net als we weer trek beginnen te krijgen komen onze hoofdgerechten eraan; een oranje pan met klassiek in wijn bereide mosselen en een groot bord met kalfslever in een jus van boter, ui en spek. Daarbij prima patat en lekker veel verschillende sausjes. De mosselen zijn inderdaad verrukkelijk (lekkerder dan bij Mossel & Gin, waar we een week ervoor aten) en de kalfslever doet denken aan kerstavond bij opa en oma, wat waarschijnlijk ook de laatste keer was dat we kalfslever gegeten hadden. Zo’n groot stuk lever blijkt voor ons net iets te veel, maar man wat was het lekker. De mosselen gaan wel op, zonder moeite.

We hadden bedacht nog een ijsje te gaan halen achteraf, maar dat zit er niet meer in. De buikjes zijn vol en we zijn volledig tevreden en verzadigd. Klassiekers verdwijnen steeds vaker van de kaart ten gunste van gezonde hipdoenerij en inspiratieloze burgers. Wij zijn heel blij dat The Corner Amsterdam bij zijn “roots” blijft en deze schitterende gerechten nog steeds serveert. En als er ooit toch een poké bowl op de kaart komt, laat het dan eentje zijn met ossenworst, Amsterdamse ui en haring.

www.thecorneramsterdam.nl

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *