Puur eten aan het IJ

“Gewoon retegoed eten en eerbied voor het product in een setting waar iedereen zich thuis voelt”. Dat is hoe Ricardo van Ede, chefkok van Nevel, omschrijft wat hij zijn klanten dagelijks wil bieden. En dat is ook wat de Gastroman kreeg toen zij hier bij Nevel ontspannen gingen eten.

Nevel is een relaxte mooi zaak gelegen direct aan het IJ op de Westerdoksdijk. Bij het binnen lopen worden we direct vriendelijk opgevangen en mogen we een plekje uitzoeken aan het raam. Het is is niet druk (bevrijdingsdag en windkracht doe es normaal helpen niet echt), maar dat maakt ons niks uit. We ploffen lekker neer op de wit-lederen banken en kijken vermakelijk naar de weckpotten met piccalilly en allerlei ingemaakte groenten. Het restaurant is best groot, maar heeft toch een knus sfeertje door de verschillende afscheidingen en doorkijkjes.

Wij laten ons vanavond verrassen door het menu van de chef, wat ook aangeraden wordt op de kaart. Je kan kiezen voor 3 tot 7 gangen. Wij hebben geen giga honger en willen nog een stukje Champions League kijken in de Jordaan dus we houden het bij 3. Bij het voorgerecht begrijpen we direct wat Ricardo bedoelt met eerbied voor producten. We krijgen een mooi bordje met burrata, drie soorten (en kleuren) tomaatjes en een mousse van avocado. Burrata betekent in het Italiaans “boterachtig” en lijkt nog het meest op mozarella, maar dan zachter en romiger. Het komt uit de zuidelijke Italiaanse provincie Puglia, waar ik van de zomer was en deze kaas ook voor het eerst proefde. Een fijn weerzien, ik kan niet anders zeggen.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Het hoofdgerecht is geheel afgestemd op de Lente. Langzaam gegaarde lamsnek met seizoensgroenten zoals erwten, peentjes en zoetzure meiknol. De lamsnek is 36 uur gegaard op hooi en dat smaakt waanzinnig! Het lamsvlees heeft mooie fijne draadjes die soepel uit elkaar vallen als je er met je vork een beetje aan trekt en de subtiele smaak van hooi (wij weten nu hoe hooi smaakt!) is heel bijzonder. Daarbij komt de eigen jus en een uiencrème die wij erg mooi vinden passen. Dat een enkele doperwt niet helemaal gaar is vinden we niet erg, liever dat dan van die doorkookte krengen.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Wij zijn erg tevreden en zitten lekker achterover van ons wijntje te genieten, een Italiaanse Sangiovese, wanneer het dessert wordt opgediend. Een krokant taartje met zure lemon curd, zoete merengue en een frisse sorbet van bloedsinaasappel. Die gaat er lekker in. We nemen nog een espresso om nog iets langer te genieten van het mooie uitzicht over het IJ en het heerlijke eten wat we hebben gekregen. Nevel is een leuke zaak waar je mooie pure gerechten kan proeven in een zeer aangename sfeer. Zowel met je maten, als met een vrouw.

TIP: Een betere plek om naar de binnenvarende zeilboten met Sail te kijken kennen wij niet. Nevel biedt een speciaal arrangement aan om op de eerste rij op het terras erbij te zijn!

Westerdoksdijk 40
1013 AE, Amsterdam
info@nevelamsterdam.nl
020 344 64 09

Zondag t/m donderdag
12h00 – 01h00
Vrijdag en zaterdag
12h00 – 02h00