Lasagne Bolo a la Noordzij

De Gastroman heeft naast een passie voor koken ook een passie voor cultfilms. Sharknado 3 bijvoorbeeld. De kenners vertellen in de wandelgangen dat deze film wellicht wel de beste film ooit gemaakt is. Maar dit was een internationale Hollywood productie. Iets dichter bij huis heeft de Gastroman ook een favoriet. Een pareltje waar er maar weinig van zijn gemaakt. Misschien hebt u al door waar ik het over heb…. Juist! Feuten het feestje.

De serie vond ik al fantastisch slecht. Brallende studenten, fraaie dames en veel alcoholische versnaperingen oftewel de gouden drie eenheid voor een succesvolle serie. Dat de dames en heren daarna ook nog een film hebben gemaakt is fantastisch. Ook mijn lievelings personage Noordzij zit in de film. Noordzij en Nina zijn inmiddels gaan samenwonen in een op het oog fraai pand in Oud-zuid. Noordzij is van winnaar naar een brave burger getransformeerd die weinig meer losgaat in verband met het trainen voor de marathon. Ik herkende Noordzij niet meer terug! In de eerste scene waar Noordzij in voorkomt is hij een lasagne aan het maken en dit vindt hij reuze belangrijk. Zo belangrijk dat hij niet eens mee wilt gaan drinken met zijn amici. Gelukkig spreekt Nina hem ferm toe en gaat hij mee en u raadt het al het gaat los!

Omdat Noordzij zijn lasagne niet kon afmaken hebben wij dit voor hem gedaan. Een lasagne bolo. Bolo komt niet van het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer, maar van de Italiaanse stad Bologna.

Recept voor 6 personen

2 plakken mager gerookt ontbijtspek
2 uien
2 tenen knoflook
2 winterpeen
2 stengels bleekselderij
3 el olijfolie
2 tl gedroogde oregano
500 g half-om-halfgehakt
800 g tomatenblokjes (blik à 400 g)
350 ml kraanwater
15 g basilicum (bakje)
200 g Parmezaanse kaas
250 g lasagnebladen eier (pakje 375 g)
500 ml crème fraîche
1 tomaat

  1. Snijd het spek in kleine stukjes. Maak de uien, knoflook, bleekselderij, schoon en schil de winterpeen in de lengte met een dunschiller en hak alles fijn.
  2. Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe de olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin. Doe de groenten in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 sec. roert, 7 min. meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor. Doe het water bij het mengsel in de pan. Roer er een snuf zout en peper door. Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast. Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 min. met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.
  3. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Roer een kwart van de Parmezaanse kaas door de saus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later.
  4. Proef de saus en voeg zo nodig wat extra peper en zout toe. Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnebladen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
  5. Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerken schaal. Leg er een laagje lasagnebladen op. Schep er de crème fraîche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnebladen op. Strooi er wat peper en zout op en vervolgens weer een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas. Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag crème fraîche en de rest van de Parmezaanse kaas. Snijd de tomaat in plakken. Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.
  6. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ca. 20 min. in de voorverwarmde oven. Verwijder het folie en zet de schaal nog ca. 35 min. in de oven.

Recept uit de allerhande van een tijd geleden.

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates